Λιβανός Κυριάκος
Ορθοπεδικός χειρουργός
Φανερωμένης 1Α Χολαργός
Πηλέως 11, Αγ. Δημήτριος
6942820722

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

Λιβανός Κυριάκος - Ορθοπεδικός | Αρθροσκόπηση ώμου | Αρθροσκόπηση γόνατος | Αρθροπλαστική ώμου https://livanos.com.gr/ Ορθοπεδικός,Χολαργός. Ειδικευόμαστε στη θεραπεία διαφόρων ορθοπεδικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ώμου, του αγκώνα, του χεριού και του καρπού, του ισχίου και του γόνατος. Address: Φανερωμένης 1Α, Χολαργός 155 61 Phone: +30 6942820722 Email: info@Livanos.com.gr Working Hours: Tuesday 6–9PM Wednesday 6–9PM Thursday 6–9PM Friday 6–9PM Saturday Closed Sunday Closed Monday 6–9PM Ορθοπαιδικος Ορθοπεδικος αρθροσκοπηση αρθροπλαστικη

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση του ώμου που προσβάλλει συνήθως άτομα πάνω από την ηλικία των 40 ετών και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Αυτή η εναπόθεση εντοπίζεται συνήθως ελαφρώς κεντρικότερα από την κατάφυση του υπερακανθίου και παρόμοιες αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε τένοντες και συνδέσμους και σε άλλα μέρη του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, ισχίο και αγκώνα).

Συμπτώματα

Όταν το ασβέστιο εναποτίθεται, μπορεί να αισθανθείτε μόνο ήπιο έως μέτριο πόνο ή, ενδεχομένως, κανένα πόνο καθόλου. Για κάποιο άγνωστο λόγο, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα γίνεται πολύ οδυνηρή όταν οι αποθέσεις απορροφούνται. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά  στο χέρι και επιδεινώνεται με την ανύψωση του χεριού σας. Ο πόνος και η ακαμψία της ασβεστοποιητικής τενοντίτιδας μπορεί να σας προκαλέσει να χάσετε κίνηση στον ώμο σας.Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο σας.

Ο ακτινολογικός έλεγχος μπορεί να απεικονίσει την εναπόθεση των κρυστάλλων του ασβεστίου

Θεραπεία

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά , δεδομένου ότι οι επασβεστώσεις του τένοντα θα απορροφηθούν με την πάροδο του χρόνου. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς ανακτούν την λειτουργικότητα της άρθρωσής τους μετά την ύφεση του πόνου στις 2 με 3 εβδομάδες χωρίς καμία θεραπεία. Περίπου το 1/3 των ασθενών  παρουσιάζει πλήρη απορρόφηση της εναπόθεσης των κρυστάλλων ασβεστίου εντός 3 με 10 χρόνων. Εάν οι ασθενείς δεν αισθανθούν καλύτερα, τότε μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για την ύφεση του πόνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό θα παρουσιάσει επίμονα συμπτώματα (κυρίως πόνο).
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η θεραπεία είναι μη χειρουργική και περιλαμβάνει αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα και φυσικοθεραπεία ανάλογα με τον βαθμό δυσκαμψίας και του πόνου του ασθενούς. Στους ασθενείς με πολύ έντονο πόνο γίνεται έγχυση κορτικοστεροειδούς (κορτιζόνης) σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό. 
Η χρήση των φαρμάκων και της ενεσοθεραπείας ανακουφίζουν αλλά δεν επηρεάζουν την φυσική εξέλιξη της πάθησης.

Στις περιπτώσεις που η συντηρητική αντιμετώπιση δε βοηθάει τον ασθενή και ο πόνος δεν υφίεται ή υποτροπιάζει, συστήνεται η χειρουργική αρθροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης των εναποθέσεων του ασβεστίου