Λιβανός Κυριάκος
Ορθοπεδικός χειρουργός
Φανερωμένης 1Α Χολαργός
Πηλέως 11, Αγ. Δημήτριος
6942820722

τενοντιτιδα ωμου

Τενοντιτιδα ωμου

τενοντιτιδα ωμου

Τι ονομάζουμε τενοντιτιδα ωμου

Η τενοντιτιδα ωμου και η θυλακίτιδα  είναι κοινές αιτίες πόνου και δυσκαμψίας στον ώμο. Παρουσιάζονται με φλεγμονή μιας συγκεκριμένης περιοχής μέσα στην άρθρωση του ώμου.

Η άρθρωση του ώμου διατηρείται σταθερή από μια ομάδα μυών που ονομάζεται στροφικό πέταλο καθώς και ο τένοντας του δικεφάλου. Αυτοί οι μύες και οι τένοντες σταθεροποιούν τη βραχιόνιο κεφαλή μέσα στην ωμογλήνη. Όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου ή του τένοντα του δικέφαλου μυός φλεγμένουν και ερεθίζονται, ονομάζεται τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου.

Μια περιοχή που ονομάζεται υποακρωμιακή μπούρσα βρίσκεται στο χώρο μεταξύ των τενόντων του στροφικού πετάλου και του τμήματος του οστού της ωμοπλάτης που κρέμεται πάνω από αυτούς τους τένοντες (το ακρώμιο). Η μπούρσα είναι αυτή που προστατεύει αυτούς τους τένοντες. Η υποακρωμιακή θυλακίτιδα εμφανίζεται όταν ο θύλακας φλεγμένει.

Και οι δύο καταστάσεις (θυλακίτιδα ώμου και τενοντίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία γύρω από τον ώμο και μπορεί να συνυπάρχουν.

Πως δημιουργείται η τενοντιτιδα ωμου

Η τενοντίτιδα του ώμου εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αθλητικών τραυματισμών, με επαναλαμβανόμενη χρήση ή υπερβολική χρήση των τενόντων ή από έναν ξαφνικό, πιο σοβαρό τραυματισμό. Για παράδειγμα, επαγγελματίες παίκτες του μπάσκετ, κολυμβητές, παίκτες του τένις και παίκτες του βόλλευ είναι επιρρεπείς σε τενοντίτιδα στους ώμους, τα χέρια και τους αγκώνες τους. Η ακατάλληλη τεχνική σε οποιοδήποτε άθλημα είναι μια από τις κύριες αιτίες υπερφόρτωσης στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, η οποία μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αθλητής για να αναπτύξετε αυτήν την κατάσταση. Άτομα με δουλειές που απαιτούν εναέρια εργασία (όπως το βάψιμο ενος τοίχου) ή ανυψώσεις βαρών κινδυνεύουν από τενοντίτιδα, αλλά κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει τενοντίτιδα από την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτών των τενόντων. Ένα άμεσο χτύπημα στην περιοχή των ώμων ή η πτώση σε ένα απλωμένο χέρι μπορεί επίσης να προκαλέσει τενοντίτιδα στον ώμο.

Θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου

Οι θεραπευτικοί στόχοι για της τενοντίτιδας του ώμου περιλαμβάνουν τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, καθώς και τη διατήρηση της κινητικότητας και την πρόληψη της υποτροπής. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό ανάπαυσης, ακινητοποίησης και χρήσης παγοκύστης για πρόσφατους ή σοβαρούς τραυματισμούς. Τα αντιφλεγμονώδει  χρησιμοποιούνται για τη μείωση του οιδήματος. Η φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει εύρος ασκήσεων κίνησης, είναι επίσης μέρος του σχεδίου θεραπείας. Εάν ο πόνος είναι σταθερός και αρκετά έντονος, μπορεί να χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης στον ώμο για να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Η χειρουργική επέμβαση εξετάζεται εάν το στροφικό πέταλο ή ο τένοντας του δικέφαλου έχει μερική  ή πλήρη ρήξη και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με άλλες θεραπείες. Η χειρουργική επέμβαση επιδιορθώνει τον κατεστραμμένο τένοντα ή τένοντες και αφαιρεί φλεγμονώδεις ιστούς που μπορεί επίσης να ερεθίσουν τον ώμο.Στην χρόνια τενοντίτιδα η αρθροσκοπική αντιμετώπιση δίνει την οριστική θεραπεία στο πρόβλημα.