Λιβανός Κυριάκος
Ορθοπεδικός χειρουργός
Φανερωμένης 1Α Χολαργός
Πηλέως 11, Αγ. Δημήτριος
6942820722

fnjmfyhjmn

Ρηξη τενοντα ωμου - Ρήξη Υπερακανθίου

ρηξη τενοντα ωμου

Ρηξη τενοντα ωμου
Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι μια ομάδα μυών και τενόντων που περιβάλλουν την αρθρωση του ώμου, διατηρώντας σταθερά την κεφαλή του βαραχιονίου  μέσα στην ωμογλύνη. Μια  ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να προκαλέσει  πόνο στον ώμο, που συχνά επιδεινώνεται όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε στην εμπλεκόμενη πλευρά.

Οι τραυματισμοί του στροφικού πετάλου  εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που εκτελούν επανειλημμένα κινήσεις πάνω απο το ύψος του ώμου στην εργασίας τους ή στον αθλητισμό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ζωγράφους, ξυλουργούς και άτομα που παίζουν μπάσκετ ή τένις. Ο κίνδυνος τραυματισμού του στροφικού πετάλου επίσης αυξάνεται με την ηλικία.

Συμπτώματα - ρηξη τενοντα ωμου

Ο πόνος που σχετίζεται με  ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να:

  • Είναι βαθιά μέσα στον ώμο
  • Συνοδεύεται απο διαταραχή του ύπνου, ιδιαίτερα αν ξαπλώσετε στην μεριά που πονάει
  • Να συνοδεύεται από αδυναμία του χεριού
  • Αδυναμία να χτενίζετε τα μαλλιά σας ή να φτάνετε πίσω από την πλάτη σας

 

 

Αιτίες

Η ρήξη υπερακανθίου τένοντα του ώμου μπορεί να είναι το αποτέλεσμα είτε ενός σημαντικού τραυματισμού στον ώμο είτε ενός προοδευτικού εκφυλισμού ή φθοράς του ιστού του τένοντα. Η επαναλαμβανόμενη γενική δραστηριότητα ή η βαριά ανύψωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ερεθίσει ή να προκαλέσει βλάβη στον τένοντα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού του στροφικού πετάλου του ώμου:

  • Ηλικία: Καθώς μεγαλώνετε, ο κίνδυνος τραυματισμού του στροφικού πετάλου του ώμου αυξάνεται. Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου είναι πολύ συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.
  • Αθλήματα: Οι αθλητές που χρησιμοποιούν τακτικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν το στροφικό πέταλο του ώμου.
  •  Εργασίες όπως η ξυλουργική ή η ζωγραφική  που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού πάνω από το ύψος του ώμου, που μπορεί να τραυματίσουν το στροφικό πέταλο του ώμου με την πάροδο του χρόνου.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Μπορεί να υπάρχει ένας γενετικός λόγος  που εμπλέκεται με τραυματισμούς του στροφικού πετάλου του ώμου, καθώς εμφανίζονται πιο συχνά σε ορισμένες οικογένειες.
Επιπλοκές

Χωρίς θεραπεία, τα προβλήματα του στροφικού πετάλου του ώμου μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια κίνησης ή αδυναμίας και μπορεί να οδηγήσουν σε προοδευτικό εκφυλισμό της αρθρικής άρθρωσης. Αν και η ανάπαυση στον ώμο σας είναι απαραίτητη για την ανάρρωσή σας, διατηρώντας τον ώμο σας ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει ρίκνωση και συσπαση του συνδετικού ιστού (παγωμένος ώμος).

Θεραπεία - ρηξη τενοντα ωμου

Η θεραπεία της πλήρης ρήξης του υπερακάνθιου τένοντα ειναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση οπου και προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα.