Λιβανός Κυριάκος
Ορθοπεδικός χειρουργός
Φανερωμένης 1Α Χολαργός
Πηλέως 11, Αγ. Δημήτριος
6942820722

Εξάρθρημα Ώμου

εξάρθρημα ώμου
Η άρθρωση του ώμου ή επιστημονικότερα γληνοβραχιόνιος άρθρωση, αποτελείται από τη σύζευξη δύο οστών: της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης της ωμοπλάτης.Το χείλος της ωμογλήνης σχηματίζεται από χόνδρο που ονομάζεται  επιχείλιος  χόνδρος.Η άρθρωση του ώμου σταθεροποιείται από τον επιχείλιο χόνδρο , τον αρθρικό θύλακο, τους γληνοβραχιόνιους συνδέσμους και τους γύρω μυς. επιχείλιος χόνδρος  είναι ένας δακτύλιος τύπου χόνδρου που περιβάλλει την ωμογλήνη.Ο αρθρικός θύλακος  περιέχει μια σειρά από συνδέσμους που συνδέουν το βραχιόνιο οστό με την ωμογλήνη και έχουν σταθεροποιητική δράση.
Όταν ο επιχείλιος  χόνδρος ή και οι σύνδεσμοι τραυματιστούν ή κοπούν, ο ώμος έχει μεγαλύτερη τάση να εξαρθρώνεται. Αυτό είναι γνωστό ως αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε  πιο οδυνηρές καταστάσεις ώμου, ειδικά υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα.

Το υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα είναι τα αποκαλυπτικά σημάδια της αστάθειας.
Ο ώμος μπορεί να μετατοπιστεί είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω  ή προς τα κάτω . Το πρόσθιο εξάρθρημα  είναι το ποιο συνηθισμένο.

Αστάθεια του ώμου  σημαίνει ότι ο ώμος σας είναι επιρρεπής σε υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα και  χωρίζεται σε τρεις κύριες κατηγορίες (εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρώτο επεισόδιο εξάρθρωσης).

Τραυματικό εξάρθρημα ώμου

  Αυτό συμβαίνει όταν ο ώμος έχει υποστεί κάκωση υψηλής ενέργειας και βγαίνει ο ώμος έξω από την άρθρωση, όπως σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου ή σε ένα τροχαίο ατύχημα κλπ. Συνήθως αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο και θα χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση με κλειστή ανάταξη. Αφού αναταχθεί ο ώμος είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να αναγνωριστούν ακριβώς οι βλάβες που έγιναν στον ώμο.

Λόγω της υψηλής  ενέργειας κάκωσης του τραυματισμού ο επιχείλιος χόνδρος σχίζεται και αποκολλάται από το οστό και αυτό μπορεί να οδηγεί σε ένα ασταθές ώμο και περαιτέρω επεισόδια εξαρθήματος ώμου.
Η συγκεκριμένη βλάβη  είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός μετά από τραυματικό εξάρθρημα.

Ποια είναι η θεραπεία στο εξαρθρήμα ώμου ?

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ανάλογα με:

  • την ηλικία σας,
  • τις δραστηριότητές σας
  • την ύπαρξη υποτροπών 
  • τις συνοδές βλάβες της άρθρωσης του ώμου  
Bankart Repair
  • Η ποιο σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση   είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση  του επιχείλιου χόνδρου στην ανατομική του θέση απο το πρώτο εξάρθρημα ώμου στις εξής περιπτώσεις:
    • Σε ασθενείς με ηλικία κάτω των 25
    • Σε αθλητές
    • Σε πολλαπλά εξαρθρήματα
    • Συνηπάρχουσες ρήξεις τενόντων
    • Συμπιεστικό κάταγμα Hill-Sachs

Εξάρθρημα ώμου με οστική βλάβη

gr1

Σε ποιο σύνθετες βλάβες μετα απο εξάρθρημα ώμου με συνυπάρχον οστικό έλλειμμα ωμογλήνης ή συμπιεστικό κάταγμα Hill-Sachs συστήνεται η αποκατάσταση με επέμβαση Latarjet ή  Anterior bone block που μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοιχτά ή αρθροσκοπικά.

Ο χειρουργός ώμου Λιβανός Κυριάκος θα σας καθοδηγήσει να λάβετε την ποιο σωστή απόφαση.

logoμετροπολιταν
arthroscopisi omoy
Αρθροσκόπηση ώμου
λάθος στάση αυχένα vs σωστή στάση αυχένα
Μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κακής στάσης του κεφαλιού